Direct naar inhoud

Populaire zoekopdrachten

Spanningsindicator: opnieuw koelt de arbeidsmarkt af

De spanning op de arbeidsmarkt is in het derde kwartaal van 2023 opnieuw licht gedaald, maar bleef zeer krap. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van de UWV Spanningsindicator. Naar verwachting zal de spanning in 2024 verder dalen. De vraag is hoelang de arbeidsmarkt nog zeer krap blijft.

Krapte over hoogtepunt

Halverwege 2022 was de arbeidsmarkt historisch krap. Ook in het derde kwartaal van 2023 is de krapte op de arbeidsmarkt nog enorm, maar het hoogtepunt lijkt voorbij. In de afgelopen 5 kwartalen daalde de arbeidsmarktspanning, met uitzondering van het tweede kwartaal van 2023. De spanning liep toen licht op. Vermoedelijk als gevolg van een seizoenseffect.

Ontwikkeling Spanningsindicator UWV

Vraag daalt sterker dan aanbod

In het derde kwartaal van 2023 nam de spanning af, omdat het aantal vacatures sneller daalde dan het aantal kortdurende WW’ers. Het aantal personen met een verstreken WW-duur van maximaal 6 maanden nam ten opzichte van het kwartaal ervoor af met 1,1%. Maar het aantal openstaande vacatures daalde sterker met 5,5%, van 441.200 naar 416.800. Voorbeelden van sectoren waar het aantal vacatures sterker afnam dan gemiddeld zijn de handel, horeca, ICT, financiële dienstverlening en welzijn.

Spanning daalt bij ruim helft van de beroepen

Ondanks dat de spanning op de arbeidsmarkt afneemt, blijft de arbeidsmarkt vooralsnog uitzonderlijk krap. Ook voor het overgrote deel van de beroepsgroepen was de arbeidsmarkt nog krap of zeer krap in het derde kwartaal van 2023. Wel daalt de waarde van de Spanningsindicator voor ruim 50 van de 93 beroepsgroepen die worden meegenomen in de berekening van de indicator. Steeds meer beroepsgroepen komen dicht bij het omslagpunt van zeer krap naar krap.

In 32 regio’s neemt de spanning af

In vrijwel heel Nederland nam de spanning op de arbeidsmarkt licht af. De UWV Spanningsindicator gaat omlaag in 32 van de 35 arbeidsmarktregio’s. Voor de meeste van deze regio’s verandert dit niets aan de typering ‘krap’ of ‘zeer krap’. In 3 regio’s ging de arbeidsmarkt van zeer krap naar krap:

  1. Achterhoek
  2. Rijk van Nijmegen
  3. Twente

In slechts 3 van de 35 arbeidsmarktregio’s nam de spanning iets toe in het derde kwartaal:

  1. Noord-Holland Noord
  2. Stedendriehoek en Noordwest Veluwe
  3. Zuid-Holland Centraal
Voor Noord-Holland Noord betekent dit zelfs een opschuiving van krap naar zeer krap.

Minder gespannen arbeidsmarkt in 2024

De economische vooruitzichten voor 2024 zijn nog veranderlijk. Hoewel de economie volgens het Centraal planbureau (CPB) iets groeit, hebben veel bedrijven het niet makkelijk. Dit zou kunnen leiden tot een oplopend aantal faillissementen en ontslagen. Sommige sectoren, zoals de handel, horeca en industrie, voelen dit mogelijk sterker dan andere sectoren.

Verwacht wordt dat de vraag naar arbeid in 2024 enigszins daalt, terwijl het aantal WW-uitkeringen stijgt. Volgens UWV neemt het aantal WW-uitkeringen in 2024 met circa 15% toe. Vergeleken met 2023 daalt het aantal nieuwe vacatures licht met 2%. De spanning op de arbeidsmarkt neemt hierdoor waarschijnlijk verder af. Vanwege de onzekere economische ontwikkelingen en de arbeidsmarkt is het lastig om goed te voorspellen tot welk niveau deze daling doorzet. Ook in 2024 blijven de tekorten in veel sectoren aanhouden.

Contact

Vragen over deze publicatie? Neem contact op met: