Tijdelijk en vast contract

Bij een tijdelijk contract (of contract voor bepaalde tijd) spreekt u met uw werknemer af hoe lang hij bij u komt werken. Bij een vast contract (of contract voor onbepaalde tijd) is er geen einddatum afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Wilt u een tijdelijk contract verlengen? Dan moet u zich houden aan een aantal wettelijke regels.

Tijdelijk contract

Bij een tijdelijk contract (of contract voor bepaalde tijd) spreekt u met uw werknemer af hoe lang hij bij u komt werken:

  • voor een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 6 maanden)
  • tot een bepaalde einddatum (bijvoorbeeld tot 31 december 2021)
  • voor de duur van een bepaald werk (bijvoorbeeld voor de duur van een project)
  • voor de duur van een bepaalde situatie (bijvoorbeeld vervanging van iemand die ziek is of met bevallingsverlof is).

Daarna eindigt de arbeidsovereenkomst automatisch. Voor werknemers met een tijdelijk contract gelden in het algemeen dezelfde arbeidsvoorwaarden als voor werknemers met een vast contract.

Aanzegplicht

Voor tijdelijke contracten van 6 maanden of langer met een einddatum heeft u een aanzegplicht. Dit betekent dat u uiterlijk een maand voordat een contract eindigt, schriftelijk aan uw werknemer moet laten weten of u het contract verlengt of niet. Als u het contract verlengt, moet u ook aangeven onder welke voorwaarden. Laat u uw werknemer niet of niet op tijd weten of u het contract wilt verlengen, dan bent u hem een vergoeding schuldig van maximaal een maandsalaris.

Tijdelijk contract opzeggen

Bij een tijdelijk contract spreekt u met de werknemer af dat hij een bepaalde tijd voor u gaat werken. U kunt een tijdelijk contract niet zomaar tussentijds, dus voor de einddatum, opzeggen. Uw werknemer mag dit ook niet doen.

Tussentijds opzeggen mag wel tijdens de proeftijd. En daarna ook als u hierover in de arbeidsovereenkomst afspraken hebt gemaakt met uw werknemer. Als u dit heeft vastgelegd, dan zijn de gewone regels voor opzegging van toepassing.

Is in het tijdelijke contract niets afgesproken over tussentijds opzeggen? Dan kunt u ook tijdens het dienstverband afspreken met uw werknemer om het contract tussentijds te beëindigen. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u of uw werknemer de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst tussentijds te ontbinden. De kantonrechter kan dan bepalen dat degene die het contract tussentijds wil laten ontbinden, een vergoeding moet betalen aan de ander.

U leest meer over ontslag op uwv.nl.

naar boven

Tijdelijk contract verlengen (ketenregeling)

Een tijdelijk contract mag u verlengen. Sluit u meerdere tijdelijke arbeidsovereenkomsten achter elkaar? Dan ontstaat een keten van tijdelijke contracten. Hiervoor gelden wettelijke regels. Deze regels worden ook wel de ketenregeling genoemd. Houdt u zich niet aan die regels? Dan kan een tijdelijk contract zonder dat u het wilt een vast contract worden.

De wettelijke regels vanaf 1 januari 2020 zijn:

  1. U mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt u dus 3 tijdelijke contracten afspreken. Dit geldt voor de tijdelijke contracten die op of na 1 januari 2020 eindigen. Ook als het contract al voor 1 januari 2020 is aangegaan.
  2. Zit er tussen de tijdelijke contracten een periode langer dan 6 maanden? Dan is de keten doorbroken en begint de telling opnieuw.
  3. Heeft uw werknemer 1 tijdelijk contract van 3 jaar of langer, dan mag u dit eenmalig verlengen met een contract van 3 maanden.
  4. Werkt uw werknemer tijdens het tweede of volgende contract langer dan 3 jaar voor u? Dan krijgt hij automatisch een vast contract. Tenzij de periode tussen de voorgaande contracten langer dan 6 maanden is.
  5. Uw werknemer heeft recht op een vast contract na 3 tijdelijke contracten die telkens direct (of binnen 6 maanden) na elkaar zijn afgesloten.
  6. Doet u na de einddatum van een contract niets en blijft uw werknemer bij u werken? En heeft hij nog geen recht op een vast contract? Dan wordt het contract stilzwijgend met dezelfde voorwaarden verlengd (tot maximaal 1 jaar).

De ambtelijke aanstelling van ambtenaren is omgezet in een arbeidsovereenkomst. Eerdere aanstellingen worden gezien als arbeidsovereenkomsten en tellen mee bij verlenging.

Uitzondering op de ketenregeling

De ketenregeling geldt niet voor iedereen en niet in alle gevallen. En soms zijn er ook afwijkende afspraken gemaakt in de arbeidsovereenkomst of in de cao.

De ketenregeling geldt bijvoorbeeld niet voor werknemers die jonger zijn dan 18 jaar en gemiddeld maximaal 12 uur per week werken. Zij mogen dus een onbeperkt aantal tijdelijke contracten krijgen. Wordt de werknemer 18 jaar? Dan is het dan lopende tijdelijke contract de eerste schakel binnen de keten.

De ketenregeling geldt ook niet voor werknemers die een beroepsbegeleidende leerweg volgen (combinatie van werken en leren voor een mbo-opleiding), voor invalkrachten in het onderwijs en voor acteurs.

Met een AOW-gerechtigde werknemer mag u 6 opvolgende tijdelijke contracten afspreken. Het zevende contract is dan pas voor onbepaalde tijd. Deze tijdelijke contracten mag u binnen 3 jaar afsluiten. Alleen de contracten die zijn ingegaan na de AOW-leeftijd tellen mee.

Ketenregeling: afwijkende afspraken

U kunt in een arbeidsovereenkomst andere afspraken maken over het moment waarop een tijdelijk contract een vast contract wordt. Deze afspraken moeten altijd in het voordeel van uw werknemer zijn. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u uw werknemer al na 1 jaar in vaste dienst neemt. In een cao kan wel bepaald zijn dat u uw werknemer pas later dan na 3 contracten in vaste dienst neemt (dus in het nadeel van uw werknemer). Maar dit mag u dus niet in een individuele arbeidsovereenkomst afspreken.

Ook voor werk dat vanwege het klimaat of de natuur maar 9 maanden per jaar gedaan wordt (seizoenswerk), kan een andere afspraak gelden. De maximale periode tussen tijdelijke contracten kan volgens deze afspraak 3 maanden zijn in plaats van 6 maanden. Dit moet dan wel in uw cao geregeld zijn.

Wilt u meer weten over tijdelijke en vaste contracten? Kijk dan op rijksoverheid.nl.

naar boven

Vast contract

Bij een vast contract (of contract voor onbepaalde tijd) spreekt u geen einddatum af in de arbeidsovereenkomst. Het contract loopt pas af wanneer uw werknemer de AOW-leeftijd bereikt, ontslag neemt, of wanneer u het contract zelf opzegt. U kunt een vast contract niet zomaar beëindigen. U moet zich daarvoor houden aan de opzegtermijn (uwv.nl) en de regels die gelden bij een ontslag (uwv.nl) en een ontslagprocedure.

naar boven

Voorbeelden tijdelijk en vast contract

naar boven