Wat doet het WerkgeversServicepunt?
Het WerkgeversServicepunt geeft informatie over de arbeidsmarkt en biedt ondersteuning als u iemand wilt aannemen met afstand tot de arbeidsmarkt. De dienstverlening is kosteloos.
Bij welk WerkgeversServicepunt kunt u terecht?
Er is het Landelijk WerkgeversServicepunt en 35 regionale WerkgeversServicepunten. Afhankelijk van de regio(’s) waarin u actief bent, kunt u terecht bij een regionaal WerkgeversServicepunt of het Landelijk WerkgeversServicepunt.
- Als u 1 of meer vestigingen in dezelfde regio heeft kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt in uw eigen regio.
- Als u meerdere vestigingen in verschillende regio’s heeft kunt u contact opnemen met het Landelijk WerkgeversServicepunt.
naar bovenOndersteuning bij werving van personeel
Voor het vinden van nieuw personeel bieden WerkgeversServicepunten ondersteuning. U kunt er terecht voor bedrijfsadvies en ondersteuning bij:
- Het uitvoeren van de banenafspraak. We vertellen u wat er nodig is om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.
- Het opzetten van een inclusieve arbeidsorganisatie. Met een kosteloze analyse bekijken we welke eenvoudige werkzaamheden mensen met een arbeidsbeperking of lage opleiding binnen uw organisatie kunnen uitvoeren.
- Zoeken en selecteren van geschikte kandidaten.
- Inwerken en begeleiden van nieuwe werknemers.
- Werven van personeel in Europa. Neem contact op met EURES voor advies en ondersteuning.
Ga naar de brochure Geef mensen met een arbeidsbeperking een kans (pdf, 1 MB) (pdf, 1 MB).
Ga naar de brochure bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie (pdf, 419 kB) (pdf, 419 kB).
naar bovenInformatie arbeidsmarkt en bedrijfsadvies
Het WerkgeversServicepunt is een samenwerking van UWV, gemeenten, onderwijsinstellingen, kenniscentra en andere partijen. Zo vindt u alle expertise onder 1 dak. Onze adviseurs werkgeversdiensten geven persoonlijk en kosteloos advies en zijn thuis in uw sector. U kunt bij ons terecht voor:
- Informatie en advies over subsidies, regelingen en financiële voordelen.
- Ondersteuning bij het doen van de administratie.
- Het in contact komen met andere partijen. Bijvoorbeeld met gemeenten, private partijen, werkgeversorganisaties, vakbonden en onderwijsinstellingen.
- Arbeidsmarktadvies. Het Landelijk WerkgeversServicepunt signaleert trends in een branche. Zij gaat met werkgevers en brancheorganisaties in gesprek om de gevolgen hiervan duidelijk te maken.
- Kennissessies. Het Landelijk WerkgeversServicepunt organiseert kennissessies. Hierin wordt de stand van zaken in een branche besproken. Werkgevers krijgen informatie over de ontwikkelingen in de branche waarin zij actief zijn.
naar boven