Via uw netwerk een baan vinden

Wist u dat meer dan de helft van de vacatures via via wordt ingevuld? Werkgevers vragen namelijk eerst hun medewerkers om in hun netwerk te kijken naar geschikte kandidaten als een functie vrijkomt. Komt daar geen goede kandidaat uit? Dan zetten ze een vacature op internet. Uw netwerk kan dus een grote rol spelen bij het vinden van werk.

Netwerken is contact maken en onderhouden

Uw netwerk bestaat uit mensen die u verder kunnen helpen in uw werk, maar ook in uw privéleven. Netwerken kan offline (bij een sportvereniging, uw huidige werk of op een verjaardag) en online (via online netwerken als LinkedIn). Het netwerk is er niet alleen voor u. Het is de bedoeling dat u anderen ook verder helpt. Het werkt dus 2 kanten op.

Delen van kennis, informatie en contacten

Iemand uit uw netwerk weet misschien bedrijven die personeel zoeken. Of kent weer andere mensen die dat weten. Dat kan u helpen in uw zoektocht. U kunt uw netwerk ook tips vragen om nog meer vacatures te vinden. Ook kan een netwerk u helpen om erachter te komen welk werk u echt graag wilt doen.

Zeker in een tijd waarin u misschien wel op zoek moet naar een baan in een ander beroep is netwerken een uitkomst. Ga in uw omgeving of via bijvoorbeeld LinkedIn op zoek naar iemand die in dat beroep werkt en ga in gesprek over wat het beroep inhoudt. Zo komt u erachter of dat beroep bij u past.

Stappenplan

Hoe gaat u nu slim aan de slag met netwerken? In 6 stappen helpen wij u op weg.

1. Voorbereiding

Ook voor netwerken geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Als u zich goed voorbereid, kunt u goed het gesprek met mensen uit uw netwerk voeren. U bent zelfverzekerd, want u weet precies wat u wilt in een baan en wat u kunt. Dat is belangrijk, want dan kan uw netwerk u verder helpen. Bereid u daarom goed voor.

2. Weet wat voor werk u zoekt

Misschien weet u niet welk beroep bij u past of wilt u weten wat voor beroepen nog meer bij u passen. U kunt in uw netwerk op zoek gaan naar mensen die in het beroep dat u wilt doen werken en vragen wat u precies moet kunnen in zo’n baan. Weet u wél wat u wilt doen? Wees dan heel precies in wat u zoekt. Bijvoorbeeld: helpende in de zorg voor 24 uur per week in de omgeving van Elst. Vergeet niet na te denken over de arbeidsvoorwaarden die u graag wilt.

3. Een goed cv opstellen

Een goed cv kunt u niet alleen aan uw netwerk meegeven, u heeft ook voor uzelf duidelijk op een rij waar u goed in bent. Wilt u overstappen naar een ander beroep? Maak dan een vaardigheden cv. In een vaardigheden cv komt duidelijk naar voren waar u goed in bent.

4. Een elevator pitch maken

Maak een kort verhaal waarin u zichzelf voorstelt. In een elevator pitch vertelt u kort wie u bent, waar u goed in bent en wat u zoekt.

5. Uw netwerk in kaart brengen

Maak een overzicht van de mensen die u kent in uw netwerk in verschillende cirkels.

  • In de binnenring staat u.
  • In de ring eromheen zet u mensen die u heel goed kent (familie, vrienden) met daarbij hun beroep.
  • In de volgende ring zet u mensen die u goed kent (van een vereniging, vrienden van vrienden).
  • In de ring daaromheen zet u mensen die u kent, maar weinig contact meer mee heeft (oud-collega’s, zakelijke contacten, verre familieleden).
  • In de buitenste ring zet u mensen waar u via anderen mee in contact kunt komen.
Afbeelding met cirkels om het netwerk uit te beelden

6. Uw netwerk inschakelen

Contact zoeken met mensen uit uw netwerk kan spannend zijn. Neem daarom eerst contact op met mensen die u heel goed kent. Laat hen als eerste weten dat u werk zoekt. Zij kunnen u helpen bij het maken van uw pitch of uw cv of sollicitatiebrief lezen. Of zij kunnen u helpen bij om uw sterke en zwakke punten te formuleren als voorbereiding op sollicitatiegesprekken. 

Door de gesprekken met de mensen uit uw netwerk die dicht bij u staan, heeft u een nog beter beeld van wie u bent, wat u kunt en wat u wilt. Zo kunt u met nog meer vertrouwen de mensen uit de andere cirkels van uw netwerk benaderen. 

Gebruik ook social media om contact te leggen met uw netwerk. Bijvoorbeeld LinkedIn. Maar ook via Facebook of X kunt u mensen benaderen.

Tips om beter te netwerken

  • Bedenk dat het geen schande is dat u werkzoekend bent. Er zijn heel veel mensen die wel eens een tijd zonder werk hebben gezeten.
  • Houd het informeel! Vraag niet om een baan maar laat gewoon weten dat u werk zoekt en wat voor werk u zoekt.
  • Vraag of ze mensen kennen die u zou kunnen spreken over werk.
  • Stel u actief op. Blijf niet bescheiden afwachten, stel vragen en vertel over uzelf.
  • Blijf uzelf.
  • Blijf ook geduldig. Niet elk gesprek levert iets op.
  • Bedank mensen die u een tip hebben gegeven. Laat ze weten wat u ermee heeft gedaan. Ook als de tip u geen baan opleverde.
  • Blijf contact houden met uw netwerk. Laat ook iets van u horen als u weer werk heeft gevonden.

Meer leren over netwerken

Ga naar het webinar Hoe kom ik aan een netwerkgesprek op onlineseminar.nl

Volg de online training Netwerken. Ga naar de online trainingen van UWV